SuperTop

⚠ Λόγο των ειδικών καταστάσεων που επικρατούν στη χώρα μας από τον COVID-19 η διαθεσιμότητα των προϊόντων μας έχει αλλάξει, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για να λάβετε ενημέρωση διαθεσιμότητας. ⚠

2310 462146

Άμεση τηλεφωνική εξυπηρέτηση.

info@supertop.gr

Για ερωτήσεις και απορίες.

Σύνδεση / Εγγραφή

Συνδεθείτε ή δημιουργήστε προφίλ.

Οδηγός αγοράς Ελλειπτικού

Είδη Ελλειπτικών

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ελλειπτικό για το οικιακό σας γυμναστήριο, έχετε έρθει στο σωστό μέρος! Υπάρχουν τόσες διαφορετικές παράμετροι σε ένα τέτοιο όργανο γυμναστικής, που ίσως κάνουν την τελική επιλογή σας δύσκολη υπόθεση. Για το λόγο αυτό, έχουμε συγκεντρώσει για εσάς σε ένα συνοπτικό οδηγό όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε ένα ελλειπτικό μηχάνημα.

Ελλειπτικά οπίσθιου και εμπρόσθιου τροχού

Με μια πρώτη ματιά, θα προσέξετε πως κάποια μηχανήματα έχουν το δίσκο κίνησης στο μπροστινό μέρος, ενώ κάποια στο πίσω μέρος. Ονομάζονται εμπρόσθιου τροχού και οπίσθιου τροχού αντίστοιχα.

Τα ελλειπτικά οπίσθιου τροχού έχουν τον τροχό κίνησης στο πίσω μέρος του μηχανήματος και έχουν μία ελαφρώς πιο ελλειπτική κίνηση. Τα ελλειπτικά εμπρόσθιου τροχού έχουν τον τροχό κίνησης στο μπροστινό μέρος του μηχανήματος κι έχουν συνήθως μία πιο επίπεδη αλλά και ελαφρώς μεγαλύτερη κίνηση. Η επιλογή ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο. Είναι η γενικότερη ποιότητα του μηχανήματος και όχι η θέση του δίσκου που θα καθορίσει την ποιότητα της άσκησης.

Τι να προσέξετε πριν επιλέξετε ένα ελλειπτικό

Επίπεδα Αντίστασης

Σε γενικές γραμμές το να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός επιπέδων αντίστασης στο μηχάνημα, είναι καλύτερο. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιπέδων προσφέρει μεγαλύτερο εύρος αντίστασης – όπως όταν υπάρχουν περισσότερες ταχύτητες σε ένα ποδήλατο. Ωστόσο, ένα ελλειπτικό «Α» με 20 επίπεδα αντίστασης μπορεί να μην προσφέρει περισσότερη συνολική αντίσταση από το ελλειπτικό «Β» με 10 επίπεδα (κάθε επίπεδο στο ελλειπτικό «Β» μπορεί να είναι πιο απομακρυσμένο το ένα από το άλλο). 

Επομένως, αξίζει να ελέγξετε πόσα επίπεδα αντίστασης έχει ένα μηχάνημα, αλλά δε συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τον απόλυτο αριθμό των επιπέδων ως δείκτη της γενικής ποιότητας του μηχανήματος.

Τροχός/Δίσκος Κίνησης

Το βάρος του τροχού κίνησης είναι σημαντικός παράγοντας, που επηρεάζει τόσο την αντίσταση όσο και την ομαλότητα της κίνησης. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος του τροχού κίνησης, τόσο το καλύτερο. Κάποιοι ασυνείδητοι κατασκευαστές μπορεί να «φουσκώνουν» το βάρος του τροχού κίνησης, επομένως είναι καλό να ελέγχετε το συνολικό βάρος του μηχανήματος. Εάν το συνολικό βάρος του μηχανήματος σας φαίνεται πολύ χαμηλό για το βάρος τροχού κίνησης που διαθέτει, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Μήκος Βήματος

Ως μήκος βήματος ορίζεται η μέγιστη απόσταση μεταξύ του πίσω μέρους του μπροστινού σας ποδιού και το μπροστινό μέρος του πίσω ποδιού σας. Είναι σημαντικό να υπολογίσετε το μήκος βήματος όταν αγοράζετε ένα ελλειπτικό. Γενικά, τα ελλειπτικά ανώτατης ποιότητας έχουν μεγάλο μήκος βήματος (πάνω από 45 εκατοστά). 

Το μήκος βήματος επηρεάζει το εύρος κίνησης σε ένα ελλειπτικό. Η κίνηση περπατήματος σε ένα ελλειπτικό απαιτεί μικρό μήκος, ενώ η αύξηση της ταχύτητας και της έντασης απαιτεί μεγαλύτερο μήκος. Εάν αγοράσετε ένα ελλειπτικό με πολύ μικρό μήκος βήματος για την προπόνησή σας θα περιοριστείτε και η κίνησή σας θα είναι αδέξια… Σας προτείνουμε λοιπόν να δοκιμάσετε το ελλειπτικό πριν το αγοράσετε, ώστε να είστε βέβαιοι πως ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και το σωματότυπό σας.

Μέγιστο Βάρος Χρήστη

Το μέγιστο βάρος χρήστη είναι ένας απλός αλλά σημαντικός παράγοντας, ο οποίος είναι ενδεικτικός της ποιότητας του σκελετού ενός ελλειπτικού. Για παράδειγμα, μέγιστο βάρος χρήστη 140 κιλών θα βρείτε σε ένα στιβαρό μηχάνημα, κατάλληλο για τακτική άσκηση στο σπίτι. Τα επαγγελματικά ελλειπτικά, συχνά έχουν μέγιστο βάρος χρήστη που αγγίζει ή και ξεπερνά τα 180 κιλά λόγω της ολοήμερης καταπόνησης που υφίστανται.

Μαζί με το μέγιστο βάρος χρήστη, δείτε και το βάρος του μηχανήματος, καθώς η στιβαρότητα που προϋποθέτει ένα υψηλό μέγιστο βάρος χρήστη, θα πρέπει να μεταφράζεται χειροπιαστά και σε ένα αντίστοιχα υψηλό βάρος του μηχανήματος. Αν για παράδειγμα δείτε ποτέ μέγιστο βάρος χρήστη 150 κιλά και βάρος ελλειπτικού 30 κιλά, τότε κάτι παράξενο συμβαίνει.

Βεβαιωθείτε πως έχετε αρκετό και σωστό χώρο

Σε αντίθεση με τους διαδρόμους γυμναστικής, οι όγκοι των ελλειπτικών παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη διακύμανση. Αν ο  ελεύθερος χώρος στο σπίτι σας είναι περιορισμένος, τότε πριν προχωρήσετε σε αγορά, βεβαιωθείτε πως έχετε ελέγξει τις διαστάσεις του συναρμολογημένου ελλειπτικού και φυσικά πως αυτό το ελλειπτικό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας.

Θυμίζουμε πως είναι καλό να αποφύγετε χώρους με αυξημένη υγρασία ή ζέστη. Ακραίες θερμοκρασίες και υγρασία μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά μέρη του ελλειπτικού σας, όπως η κονσόλα και η καλωδίωση και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και να ακυρώσουν την εγγύησή του.

Πηγή και πνευματικά δικαιώματα άρθρου για την αγορά ελλειπτικού : mekma.gr