Πώς επιλέγω ηλεκτρικό διάδρομο γυμναστικής;
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιλέξουμε έναν ηλεκτρικό διάδρομο γυμναστικής; Τι διαφορά έχει από τα υπόλοιπα αθλητικά είδη, από έναν πάγκο για βάρη, ένα στατικό ποδήλατο, ένα πολυόργανο ασκήσεων, από ένα ελλειπτικό; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ο διάδρομος είναι το είδος με την μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και τεχνολογία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο όργανο γυμναστικής ίδιας κατηγορίας. Έχει πολλά κινούμενα μέρη, έχει ηλεκτροκινητήρες, έχει πληροφοριακή οθόνη με προγράμματα και ρυθμίσεις, έχει δυνατότητα για αναπαραγωγή ήχου και εικόνας, πολλές φορές έχει ακόμα και δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ και σύνδεσης με άλλες συσκευές (πχ. Κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ).
Θα προσπαθήσουμε να απλοποιήσουμε λίγο τα πράγματα αναλύοντάς τα κύρια μέρη του διαδρόμου και τα χαρακτηριστικά τους.
Ο ηλεκτροκινητήρας (μοτέρ): Μιλάμε για τον κεντρικό κινητήρα, αυτόν που κινεί τον τάπητα κάτω από τα ποδιά μας. Ο κινητήρας έχει μια ισχύ που μετριέται συνήθως σε Ίππους (ΗΡ ή CHP). Η ιπποδύναμη είναι η πραγματική συνεχόμενη ισχύς και αυτήν πρέπει να συγκρίνει ο αγοραστής. Υπάρχει συχνά το φαινόμενο να αναγράφονται οι τιμές, όχι συνεχόμενης ιπποδύναμης, αλλά ιπποδύναμης “Peak”. Αυτό θέλει προσοχή γιατί είναι παραπλανητικό. Ένα μοτέρ με πραγματική ιπποδύναμη 2 HP μπορεί να εμφανίζεται ως 4 HP Peak ή και παραπάνω. Ο γενικός κανόνας είναι ότι η πραγματική ιπποδύναμη είναι το μισό της Peak HP.
Και τώρα που ξεκαθαρίστηκε αυτό , ας δούμε ποια δύναμη μοτέρ καλύπτει τον καθένα μας. Σίγουρα περισσότερες επιλογές έχουν ελαφρύτερα άτομα ενώ τα βαρύτερα (πάνω από 90 κιλά σωματικό βάρος) καλό θα ήταν να αναζητήσουν κάτι από 2,5 ίππους και πάνω. Δεύτερο κριτήριο, είναι η ένταση και η διάρκεια της άσκησης. Ένας συστηματικός αθλητής σίγουρα θα θέλει κάτι πιο δυνατό για να τον καλύπτει, σε σχέση με αυτόν που αθλείται μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα. Για ένα άτομο που θα κάνει απλά γρήγορο βάδην και το σωματικό του βάρος δεν είναι μεγάλο, οποιοσδήποτε κινητήρας από 1,75 ΗΡ και πάνω, τον καλύπτει.
Ένας συστηματικός αθλητής, ένα άτομο με βάρος πάνω από 110 κιλά ή μια μεγάλη οικογένεια που θα έχει συνεχόμενα αρκετά διαφορετικά άτομα να τρέχουν πάνω στον ίδιο διάδρομο, ίσως θα πρέπει να σκεφτούν να αγοράσουν έναν διάδρομο με κινητήρα AC (εναλλασσόμενου ρεύματος). AC κινητήρες συναντάμε σε ιπποδύναμη από 3 ΗΡ και πάνω. Είναι ακριβότεροι αλλά και καλύτεροι γιατί είναι πιο δυνατοί, έχουν λιγότερες φθορές και λιγότερη συντήρηση (δεν διαθέτουν καρβουνάκια) και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Είναι πιο κατάλληλοι, για την περίπτωση που το μηχάνημα θα δουλεύει συνεχόμενα κάποιες ώρες, χωρίς να χρειάζονται μεγάλα διαλλείματα για ψύξη του κινητήρα.
Το αντικραδασμικό δάπεδο: Η επιφάνεια πάνω στην οποία περπατάμε ή τρέχουμε, πρέπει να μπορεί να απορροφά τους κραδασμούς και να μην είναι σκληρή, σαν τσιμέντο. Κάτι τέτοιο θα έκανε κακό σε πολλά μέρη τους σώματος του ασκούμενου και κυρίως, στα γόνατα και στην μέση. Η απόσβεση των κραδασμών επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, η πιο απλή είναι με την τοποθέτηση λαστιχένιων στηριγμάτων κάτω από την επιφάνεια τρεξίματος. Υπάρχουν όμως και πιο εξελιγμένα συστήματα, με χρήση αμορτισέρ, ελατηρίων, ειδικών ελαστομερών με αεροθάλαμο ή και συνδυασμό όλων των παραπάνω μαζί. Στην απόφασή μας, τί να επιλέξουμε, πάλι παίζει ρόλο το σωματικό μας βάρος, καθώς και ενδεχόμενα προϋπάρχοντα θέματα υγείας κυρίως στα οστά των κάτω άκρων και της σπονδυλικής στήλης.
Τα μεγαλύτερης ιπποδύναμης μηχανήματα που απευθύνονται σε βαρύτερα άτομα, έχουν συνήθως και πιο εξελιγμένα αντικραδασμικά συστήματα αρά, αν μας ενδιαφέρει ένα καλό αντικραδασμικό δάπεδο, θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εκεί. Ένας ακόμη γενικός κανόνας είναι το πάχος του διαδρόμου, δηλαδή η απόσταση από το πάτωμα μέχρι την επιφάνεια που τρέχει ο χρήστης. Ένα ιδιαίτερα λεπτό μηχάνημα, που είναι ίσως σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπαίνει διπλωμένο κάτω από το κρεβάτι, δεν είναι δυνατόν να έχει πολύπλοκα συστήματα απορρόφησης κραδασμών.
Εδώ ο αγοραστής πρέπει να δει τί έχει μεγαλύτερη σημασία στην απόφασή του, ένας διάδρομος που θα καταλαμβάνει τον μικρότερο χώρο μέσα στο σπίτι, ή ένα πολύ απορροφητικό αντικραδασμικό δάπεδο.
Ένα συχνό ερώτημα, είναι και κατά πόσον ο διάδρομος ακούγεται και ενοχλεί αυτούς που βρίσκονται στον πιο κάτω όροφο. Ένα ποιοτικό σύστημα απορρόφησης κραδασμών φυσικά βοηθάει και στην μείωση του θορύβου προς το πάτωμα. Επιπλέον, μια καλή λύση για ηχομόνωση είναι και τα ταπέτα διαδρόμων που τοποθετούνται στο πάτωμα κάτω ακριβώς από το μηχάνημα
Η ηλεκτρική και η μηχανική κλίση (ανηφόρα): Οι περισσότεροι διάδρομοι δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να μεταβάλει την κλίση της επιφάνειας του διαδρόμου έτσι ώστε από εντελώς ευθεία να γίνει πιο ανηφορική. Οι διάδρομοι που διαθέτουν ηλεκτρική κλίση διαθέτουν έναν ακόμα ηλεκτροκινητήρα που βιδώνοντας ή ξεβιδώνοντας μια βίδα αυξάνουν ή μειώνουν την κλίση. Ο χρήστης επιλέγει την κλίση που θέλει με το πάτημα ενός κουμπιού ή εναλλακτικά επιλέγει ένα από τα προ-εγκατεστημένα προγράμματα που κάνουν αυτόματα αυξομείωση κλίσης κατά διάρκεια της άσκησης.
Υπάρχουν και οι διάδρομοι με μηχανική κλίση. Συνήθως έχουν χαμηλότερη ιπποδύναμη και χαμηλότερη τιμή, μια που δεν διαθέτουν ηλεκτρικό μοτέρ γι’ αυτή τη λειτουργία. Ο χρήστης πρέπει να επιλέξει πριν ανέβει στο μηχάνημα την κλίση που επιθυμεί, μετακινώντας με τα χέρια του ένα εξάρτημα ή κάποιον μοχλό και κατόπιν να ξεκινήσει την άσκησή του.
Το πλεονέκτημα με την ηλεκτρική κλίση σε σχέση με την μηχανική είναι ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να διακόψει την άσκησή του ή να επιλέξει από πριν, γιατί μπορεί να μεταβάλει την γωνία οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια της χρήσης. Επίσης με την ηλεκτρική κλίση δίνονται έως και 15 διαφορετικά επίπεδα (θέσεις) ενώ στην μηχανική κλίση δίνονται μόνο 2-3 θέσεις.
Με δεδομένο ότι τα μοντέλα με την ηλεκτρική κλίση είναι ακριβότερα από αυτά με την μηχανική, το επόμενο ερώτημα είναι, κατά πόσον τη χρειάζεται ο μέσος χρήστης αυτήν την λειτουργία. Σίγουρα ένας συστηματικός αθλητής την θέλει. Άλλωστε είναι διαφορετικές οι μυϊκές ομάδες που δουλεύουν σε διαφορετικά επίπεδα ανηφόρας, διαφορετική η λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Ένας χρήστης που επιθυμεί ένα χαλαρό περπάτημα ίσως μπορεί να κάνει την άσκησή του και χωρίς ηλεκτρική κλίση, αν και πολλοί ξεκινάνε για περιστασιακό χαλαρό περπάτημα και γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν τους αρκεί. Επίσης, μια πολύ ελαφριά κλίση από 1-3 μοίρες είναι ευεργετική και για τα γόνατα και διευκολύνει ακόμα και το αργό βάδισμα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Η ηλεκτρονική κονσόλα ελέγχου και ενδείξεων: Όλοι οι διάδρομοι ανεξαιρέτως διαθέτουν μια κονσόλα ελέγχου και ενδείξεων και ένα κλειδί ασφαλείας που σταματά την λειτουργία αυτόματα όταν απομακρυνθούμε. Ο έλεγχος γίνεται με τα βασικά κουμπιά START/STOP, ταχύτητα +/- και κλίση +/- (αν υπάρχει ηλεκτρική). Οι ενδείξεις είναι: χρόνος, απόσταση, επίπεδο κλίσης, καρδιακοί παλμοί ανά λεπτό και θερμίδες. Συνήθως δίνουν και δυνατότητα επιλογής κάποιου προγράμματος άθλησης που μεταβάλει αυτόματα ταχύτητα ή και κλίση. Αυτά είναι τα στάνταρντ σε όλες τις κονσόλες διαδρόμων. Άρα εάν σας καλύπτουν τα παραπάνω δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε παραπάνω με αυτό το χαρακτηριστικό. Βέβαια, για τον χρήστη που θέλει κάτι παραπάνω, έχουμε και εδώ σημαντικές διαφορές. Μια πιο εξελιγμένη κονσόλα μπορεί να συνδέεται με συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων και να ακούει μουσική μέσα από τα ηχεία του διαδρόμου.
Υπάρχουν κονσόλες με ενσωματωμένες οθόνες αφής που συνδέονται στο ίντερνετ μέσω wifi, έχουν λειτουργικό android και αντίστοιχες εφαρμογές για ψυχαγωγία (π.χ. Netflix). Υπάρχει η δυνατότητα ο διάδρομος να συνδέεται μέσω Bluetooth με το smartphone ή το τάμπλετ και να μας δίνει και την δυνατότητα ελέγχου ταχύτητας και κλίσης αλλά και μέσω κάποιων εφαρμογών (π.χ. Kinomap) να μπορούμε να βγαίνουμε εικονικά εκτός σπιτιού και να τρέχουμε σε αληθινά εξωτερικά τοπία, μεταβάλλοντας αυτόματα την κλίση του εδάφους για να προσομοιάζει την πραγματική. Σίγουρα τα επιπλέον χαρακτηριστικά έρχονται και με επιπλέον κόστος αλλά κάνουν και την άσκηση πολύ πιο ευχάριστη και λιγότερο ‘εξαναγκαστική’ κάτι που έχει θετική επίδραση τελικά στην σωματική και ψυχική υγεία του ασκούμενου.
Κάτι τελευταίο για την κονσόλα. Μια που είναι το αντικείμενο που βρίσκεται στο ψηλότερο και κεντρικότερο σημείο του μηχανήματος, η όψη και ο εξωτερικός σχεδιασμός του, παίζει μεγάλο ρόλο στην ολική αισθητική παρουσία του μηχανήματος μέσα στον χώρο σας.
Διαστάσεις, μήκος, φάρδος, ύψος βάρος: Στον διάδρομο υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαστάσεις που θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ο κάθε ενδιαφερόμενος. Προφανώς, πολύ σημαντική είναι η διάσταση του διαδρόμου όταν είναι «στημένος» στον χώρο έτοιμος για χρήση. Μεγαλύτερης ιπποδύναμης μηχανήματα έχουν συνήθως και μεγαλύτερες διαστάσεις. Για κάποιους χρήστες είναι σημαντική η διάσταση όταν το μηχάνημα είναι σε θέση δίπλωσης. Οι περισσότεροι οικιακοί διάδρομοι διαθέτουν ένα έμβολο που βοηθά τον χρήστη να σηκώσει την επιφάνεια τρεξίματος και να την φέρει σε κάθετη θέση.
Άλλη μια σημαντική διάσταση που έχει να κάνει με την ποιότητα της άσκησης, είναι το φάρδος του τάπητα διαδρόμου, δηλαδή της επιφάνειας πάνω στην οποία περπατάμε ή τρέχουμε. Για μια έντονη άσκηση με μεγάλη ταχύτητα θέλουμε έναν μακρύ τάπητα που να διευκολύνει τον απλωμένο διασκελισμό. Το φάρδος είναι επίσης σημαντικό για την περίπτωση της έντονης άσκησης για έχουμε και την απαραίτητη ασφάλεια σε περίπτωση παραπατήματος ή απώλειας ισορροπίας. Για την περίπτωση του απλού βαδίσματος, είναι αρκετός και ένας μικρότερος τάπητας σε μήκος και φάρδος, εκτός πάλι από τις περιπτώσεις που το άτομο έχει μεγάλο σωματότυπο.
Μάρκα – Εγγύηση – Σέρβις: Δεν είναι τυχαίο που βάζουμε τα 3 αυτά χαρακτηριστικά μαζί, μια αντικειμενικά καλή, σοβαρή και αναγνωρίσιμη μάρκα, θα δίνει σίγουρα και κάποια εγγύηση, και κάποια δυνατότητα σέρβις, στην περίπτωση που θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.
Το κατά πόσον είναι «καλή» μια μάρκα έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες αλλά ο σημαντικότερος είναι η διάρκειά της και η συνεχής παρουσία της στην αγορά. Κατά καιρούς βλέπουμε μάρκες να εμφανίζονται για 1-2 χρόνια, και μετά να εξαφανίζονται, πριν καλά-καλά λήξουν οι εγγυήσεις των μηχανημάτων που πουλήσανε.
Το θέμα της εγγύησης, είναι κι αυτό ένας δείκτης αξιοπιστίας και για την μάρκα αλλά και για το συγκεκριμένο μοντέλο που ενδιαφέρει τον αγοραστή. Αν για παράδειγμα η ίδια μάρκα στο ένα μοντέλο δίνει 2 χρόνια εγγύηση και σε κάποιο άλλο 5 χρόνια εγγύηση, είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι η ποιότητα κατασκευής του δεύτερου είναι καλύτερη. Ο αγοραστής πρέπει να προσέξει επίσης ότι συχνά δίνεται διαφορετική εγγύηση για διαφορετικά μέρη του ίδιου μηχανήματος. Για παράδειγμα, 5 χρόνια για το σασί, 2 χρόνια για το μοτέρ, 1 χρόνο για τα ηλεκτρονικά μέρη. Συνήθως, επειδή οι βλάβες στο σασί είναι σπάνιες αυτό έχει και την μεγαλύτερη εγγύηση. Συχνότερες είναι η βλάβες στο μοτέρ και στα ηλεκτρονικά μέρη, κυρίως στις ηλεκτρονικές πλακέτες που τροφοδοτούν με ρεύμα το μοτέρ άρα, σε αυτά χρειαζόμαστε την μεγαλύτερη δυνατή εγγύηση.
Σχετικά με το σέρβις, είναι πρέπει και εδώ να είμαστε προσεκτικοί. Το βασικό ερώτημα είναι εάν το σέρβις -ανεξαρτήτως αν είναι εντός ή εκτός εγγύησης- το παρέχει το κατάστημα που μας προμηθεύει τον διάδρομο. Καταρχήν, διαθέτει τμήμα σέρβις ή θα μας παραπέμψει σε κάποιον άλλον, με τον οποίο δεν είχαμε ποτέ καμία συνεργασία; Τα καταστήματα που διαθέτουν δικό τους τεχνικό τμήμα εκτός από την αμεσότερη ανταπόκριση σε περίπτωση βλάβης, έχουν και καλύτερη γνώση των μηχανημάτων που πωλούν, γιατί έρχονται σε επαφή με τα προβλήματα που μπορεί να σας προκύψουν στο μέλλον και ίσως να σας δώσουν και μια καλύτερη και εμπεριστατωμένη συμβουλή ακόμα και πριν ολοκληρώσετε την αγορά σας.
Ένα κατάστημα με καταρτισμένο προσωπικό, υποχρεούται να σας δώσει και ξεκάθαρες οδηγίες τακτικής συντήρησης του διαδρόμου σας. Πώς να το λειτουργείτε σωστά, πώς να το λιπαίνετε, πώς να το καθαρίζετε και άλλες πρακτικές συμβουλές. Έτσι θα αποφύγετε τις βλάβες, τα επιπλέον έξοδα και την ταλαιπωρία.
Συμπέρασμα: Επιλέξτε έναν διάδρομο που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες σας και όχι κάτι που έχει μια -κατά τη γνώμη σας- «καλή τιμή». Κάντε μια έρευνα αγοράς, πάρτε τη γνώμη γνωστών και φίλων αλλά να θυμάστε ότι κάτι που ταιριάζει στις συνήθειες και στον σωματότυπο κάποιας φίλης σας, δεν είναι σίγουρο ότι θα ταιριάζει και σε εσάς. Τέλος, ενημερωθείτε από το κατάστημα που σας προμηθεύει τον διάδρομο, τί σας προτείνει με βάση τις ανάγκες σας. Ζητήστε συμβουλές τακτικής συντήρησης και ρωτήστε τί συμβαίνει ακριβώς σε περίπτωση που θα χρειαστείτε τεχνική υποστήριξη εντός και εκτός εγγύησης. Στο Supertop.gr έχουμε την εξειδίκευση την εμπειρία και την τεχνική κατάρτιση και είμαστε πάντα στην διάθεσή σας για κάθε ερώτηση που θα σας βοηθούσε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.
12/11/2020, Κωνσταντίνος Τσιόπουλος, Supertop.gr
*απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση χωρίς την έγγραφη άδεια του κατόχου πνευματικών δικαιωμάτων